Kirjoittaja Aihe: Käristys neljälle  (Luettu 5283 kertaa)

AnLa

  • Vieras
Käristys neljälle
« : 27.03.10 - klo:19:57 »
4 kg hirvenlihaa
300-500g Kovaa voita
2 sipulia
Mustapippuria
1 rkl suolaa
Katajanmarjoja
0,33 l Kaljaa
0,25 l konjakkia (miel. X.O., koska V.S.O.P tahtoo joskus olla hieman rapaa)
2 dl Kermaa

Varaa ISO kattila tai pata, mieluusti jo päivää ennen, etteti tule yllätyksiä lihan leikkuun jälkeen. Nosta umpijäinen liha pakasteesta ja anna sulaa pari tuntia. Pintasulaneesta lihasta leikellään noin puukonterän vahvuisia suikaleita poikkisyin tai mitenpäin nyt sattuu osumaan. Lihanpalat voivat olla isojakin lehtiä. Sulata padassa 300g voita ja nostele lihanpalat sekaan muhimaan. Tämän jälkeen voit pilkkoa sipulin renkaiksi tai kaariksi ja lisätä suoraan sekaan. Käristyksen teko on niin pitkä prosessi, ettei kuullotuksella ole paljoa virkaa lopputulokseen, korkeintaan menee vituiksi koko homma. Tämä urakka kun on valmis, niin nakkaa sekaan kämmenellinen mustapippureita ja alun toista ruokalusikkaa suolaa. Päälle voit vielä nostaa pienen slaissin, 100g, kovaa voita. Voit myös lisätä maun mukaan laakerinkuul..lehtiä ja sotkea ne sekaan. Anna kiehuskella hiljakselleen, kuitenkin välillä sekoittaen. Ota kuppi kahvia, lisää siihen hieman kermaa ja lasiin moukku konjakkia, nyt on tunteroinen aikaa pyyhkiä kuolaa leualta ja nautiskella hyvistä tuoksuista. Jos näyttää, että käristys kuivuu, lisää siihen kaljaa. Jos taas mittasuhteet sattuivat nappiin ja nesteeksi muuttunut voi riittää, ei hätää, voit raapaista varatun kaljan huiviin. Tämän jälkeen anna vieläkin kiehua miedosti pari tuntia ja ota konjakkia, ei kuitenkaan känniin asti. Tässä vaiheessa huomaat, että katajanmarjat jäi, mutta ei niillä niin suurta merkitystä makuun olekaan, ehtiihän ne sinne vieläkin lisätä, jos löytyy housun taskusta. Kun käristys on muutaman tunnin kuluttua valmis, anna sen jähtyä rauhassa ja seuraavana päivänä pakkaa se sopivan vetoiseen eväsrasiaan. Tämä eväsrasia voidaan pakastaa ja otetaan se sitten mukaan yön yli kestävälle metsästysretkelle. Kamiinalla on helppo lämmittää valmis käristys ja suurin totuus on, että käristys on parasta vasta kertaalleen lämmitettynä.