Kirjoittaja Aihe: Hirvikäristys  (Luettu 10825 kertaa)

Poissa kp

  • Jäsen
  • *
  • Viestejä: 94
Hirvikäristys
« : 04.10.09 - klo:09:50 »
Vuole jäistä hirvenlihaa riittävä määrä ja paista voissa. Lisää yksi sipuli ja lihaliemikuutio.
Anna hautua pannulla kannen alla noin 1,5-2-tuntia ja lisäile vettä tarvittaessa (nestettä pitää olla riittävästi).
Loppuvaiheessa lisätään hieman pippurisekoitusta ja ruokakermaa.
Käristys tarjoillaan perunamuusin ja puolukkahillon kanssa ja hyvää on.
Ruokajuomaksi suosittelen punaviiniä tai olutta esim. Karhun Korpisavu olutta.

taari

  • Vieras
Vs: Hirvikäristys toisin
« Vastaus #1 : 19.02.10 - klo:21:14 »
Aloita sulattamalla silavaa jauhettua tai lastuina 5-10 % liha määrästä.Jauhetusta silavasta siivilöi kokkareet pois.Leikkaa liha lastuiksi ja aseta uunivuokaan tai valurauta pannuun , valele sulaa silavaa päälle ja laita liha uuniin 250c noin 20 min. tai kun lihat ovat hyvin ruskistuneet pinnalta.Ota vuoka uunista ja käännä alla olevat lihat päälle , vuoka uudelleen uuniin ja paista taas kunnes lihat ovat jälleen ruskistuneet,Tämän jäkeen voit lisätä nestettä (vettä), niin että lihat eivät aivan peity .Mausteeksi voi laittaa voita, suolaa,tai aromisuolaa.Hauduta lihoja matalammalla lämpötilalla 120-150c , 1-2h.Kova ruskituslämpötila hajoittaa lihan valkuaisia ja samalla ruskistaa lihaa mistä tulee hyvä maku.Parin tunnin haudutus säästää mummojen tekarit.Olen ruokkinut tällä reseptillä noin viisituhatta (5000) ruokailijaa ja moitteita ei ole tullut.Silava kestää korkeampia lämpötiloja kuin voi ja ei pala pohjaan.Tämä resepti helpottaa hommaa kun käsitellään suuria liha määriä esim. hirvipeijaisissa , jos on mahdollisuus käyttää tehokkaita kiertoilmauuneja , ei tarvi käryyttää pienissä erissä pannulla.Kokeilkaa rohkeasti jos tulee kysyttävää voit soittaa puh. 040/8333497. Ravintola ja eräkokki Ari Tapio

Saara

  • Vieras
Vs: Hirvikäristys
« Vastaus #2 : 20.02.10 - klo:14:00 »
Samalla tyylillä on itsekin tullut tehtyä käristys mitä Ari edellä kertoo, mutta täytyypä seuraavaksi kokeilla tuota silavaa. Antaa varmasti hyvää makua lisää.

Ari voisi neuvoa myös hirvenlihan marinointia yms. paistin tekoa kun on ihan alan ihminen. Ja miten saa tehtyä parhaat pihvit?

-Saara-

Poissa Noora

  • Ylläpito
  • Jäsen
  • *****
  • Viestejä: 533
    • Pihkatapin kennel
Sallainen Hirvikäristys
« Vastaus #3 : 20.02.10 - klo:21:43 »
hirvenpaistia jäisenä n. 2kg
hirven kuuta 100-200g
sipulia 2
suolaa

Jäinen hirven kuu (rasvaa selästä, ei käy voi eikä sian silava!) vuollaan pieniksi lastuiksi ja sulatetaan rasvaksi kannellisessa padassa. Ylimääräiset sulamattomat kokkareet otetaan pois. Sipulit pienitään ja kuullotetaan rasvassa. Jäinen paisti vuollaan lastuiksi ja laitetaan pataan sipulin ja sulatetun kuun joukkoon. Kun kaikki liha on saatu vuoltua, laitetaan kannellinen pata uunin ja noin 180-200 °c . Käännellään lihalastuja noin kerran tunnissa ja kun liha alkaa olla kypsää noin 3-4 tunnin jälkeen lisätään vasta suola.

Missään vaiheessa ei lisätä mitään nestettä, käristys saa tarvitsemansa nesteen sulaessaan kannen alla padassa. Näin tehty käristys maistuu aidolle hirvelle, ei sialle, pippurille ym.

ps. jos ei kuuta ole tarjolla voi hätätapauksessa käyttää myös voita. Eikä ole muuten laihduttajan evästä!