Kirjoittaja Aihe: Hirven jääpaisti  (Luettu 38029 kertaa)

Poissa Amakan

  • Jäsen
  • *
  • Viestejä: 244
    • Kennel Amakan
Hirven jääpaisti
« : 24.07.09 - klo:15:26 »
Hirven jääpaisti


hirvenpaisti (2-3 kg)
lihalientä
1 rkl sokeria
persiljaa
timjamia
oreganoa
mustapippuria
rosmariinia
katajanmarjoja


Pakasta hirvenpaisti. Lämmitä uuni 150-asteeseen.
Laita paisti suoraan jäisenä uuniin. Anna sen paistua siellä tunti.
Tämän jälkeen uunin lämpötilaa lasketaan 80-asteeseen.
Paistin annetaan kypsyä tässä lämpötilassa 6 - 9 tuntia.
Aika riippuu paistin koosta. Siinä vaiheessa kun paisti on sulanut sisältä,
laita siihen paistimittari. Kun paistin sisälämpötila on 70-astetta,
se on kypsä. Sekoita mausteet kylmään lihaliemeen.
Upota paisti kuumana tähän liemeen, ja anna vetäytyä pari tuntia.
Kun paisti on vetäytynyt, voit valmistaa liemestä kastikkeen.

Helppoa, kuin heinänteko. Kukin nauttii kuinka tykkää... parasta kuitenkin leikkeleenä leivän päällä =)

Poissa junttieinari

  • Jäsen
  • *
  • Viestejä: 345
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #1 : 28.03.10 - klo:17:49 »
Paistelinpa tuollaisen viime yösydännä. Taisi olla kyllä uunissa kellon ympäri. Olipahan hyvvää. Enpä ole noin mureaa paistia ennen syönyt. Tässä oottelen että vähän laskeutuu ja pääsee kokeilemaan kylmänä leivän päällä...

Poissa Suski

  • Itälaikajaosto
  • Jäsen
  • ***
  • Viestejä: 621
    • Soidinahon kennel
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #2 : 28.03.10 - klo:20:59 »
Jääpaisti on kyllä helppoudestaan huolimatta todella hyvää!

Eipä ole koko talvena tarvinnut montaa kertaa leikkeleitä kaupasta kantaa kun on paistisiivut olleet gotlerin korvikkeena leivän päällä. :)

Poissa Keimou

  • Jäsen
  • *
  • Viestejä: 139
  • -Riistavietin Hopi- -Huntersheart Illusia-
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #3 : 28.03.10 - klo:21:47 »
Mikä idea tos on et se jäisenä laitetaan uuniin? ???

Heino

  • Vieras
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #4 : 29.03.10 - klo:07:56 »
hirvenpaisti (2-3 kg)
lihalientä
1 rkl sokeria
persiljaa
timjamia
oreganoa
mustapippuria
rosmariinia
katajanmarjoja

Olen huono ruan laittaja, mutta siitä huolimatta minäkin haluaisin laittaa hyvää paistia. Mihin nuo mausteet laitetaan, lihan päälle vai lihaliemestä tehtyyn liemeen? Missä vaiheessa lihaan laitetaan suola? Minkälaiseen määrään vettä lihaliemi tehdään?
Tarkentakaa ohje niin yksinkertaiseksi, että meitsikin osaa valmistaa hyvän paistin.

Poissa junttieinari

  • Jäsen
  • *
  • Viestejä: 345
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #5 : 29.03.10 - klo:08:51 »
Ei kai siinä muuta ideaa ole kuin että lihaa ei tartte muistaa ottaa sulamaan ensin. Tietysti paisti suolautuu paremmin jos sen liottaa sulana suolavedessä, mutta hyvää tuli noinkin.

Laitoin mausteet lihaliemeen (2 kuutiota), suolaa panin kyllä enemmän ja mausteeksi laitoin vain kaupassa myytävää valmista Riistamaustetta. Se sisältää suunnilleen nuo mausteet. Lientä pitää olla sen verran, että liha peittyy kokonaan. Jos ei ole sopivaa astiaa, sen voi laittaa maustumaan paistopussiin.

Sen verran säädin ohjetta, että ennen syöntiä viipaloin liemessä jäähtyneen paistin ja laitoin vielä lämpenemään liemineen uuniin ennen ruokailua. Suolautuu näin paremmin.

Liemestä suurustin kastikkeen Maizenalla. Ja tietysti reilusti kermaa sekaan. Kastikehan sen paistin saa maistumaan!

Eihän se paisti tuolla tavalla tehtynä kovin suolaista ole. Jos suolukan tarve on, voihan siihen päälle piristää suolaa tarpeen mukaan kun leivän päällä syö. Mutta mureaa on, suorastaan sulaa suussa!
« Viimeksi muokattu: 29.03.10 - klo:09:12 kirjoittanut junttieinari »

Poissa Suski

  • Itälaikajaosto
  • Jäsen
  • ***
  • Viestejä: 621
    • Soidinahon kennel
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #6 : 29.03.10 - klo:09:04 »
Tai sitten suola-mausteliehen voi kiehauttaa kattilassa ja nostaa valmiin paistin siihen imeytymään muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.
Paistomittarin saa laitettua kunhan paisti ensin sulaa hieman kypsyttyään.

Lihasta ei tule niin kuivaa kun jäisenä paistaa kuin että sulattaisi sen ensin?

Poissa RaimoA

  • Jäsen
  • *
  • Viestejä: 229
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #7 : 29.03.10 - klo:10:25 »
Helpoin tapa ja maukkain tulos meikäläiselle on tämä tyyli.
Jäisenä uuniinpanossa ymmärtäisin olevan ideana se,  että kuuma alkulämpö tekee pintaan kuoren, joka pitää sitten mehut sisällään.
Mausteliemen tehoa olen yrittänyt helpottaa tökkimällä vaikka paistimittarilla reikiä uunituksen jälkeen.

Balaven

  • Vieras
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #8 : 01.05.10 - klo:20:42 »
Laitoin eilen pinnasta pari milliä sulaneen jäisen lihapalikan leivinuuniin kun piti lämmittää kylmän kevään takia,pintaan hieroin mausteita sopivasti ja aamulla pois uunista.Kuvelihoja sattui olemaan tuo kappale mutta niin vain se päivän aikaan hupeni...

Jeri

  • Vieras
Jääpaisti. jota minä olen tehnyt vuosia.
« Vastaus #9 : 15.01.11 - klo:22:44 »
1,5 kg paistia,voi olla enemmänkin ,mutta pidempi aika.
Laita paisti jäisenä kylmään uuniin ritilän päälle alle vuoka jos jotain tippuu.
samalla uuni päälle 80 astetta,ei yli eikä alle.
anna olla uunissa 13 tuntia.vaikka yön yli.
sulata 1/2 kg suolaa 2 litraan vettä,laita lämmin paisti veteen n.pariksi tunniksi
ota pois vedestä huuhdo ja kääri voipaperiin ja vaikka jääkaappiin ihan miten vain.
on hyvää vaikka valkosipuli perunoiden kera.
Puna viini kastike sopii myös hyvin tähän.

heikkir

  • Vieras
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #10 : 14.05.11 - klo:22:53 »
Jääpaisti on tosi helppo tapa tehdä hirvipaisti ja tulos on erittäin murea, mehevä ja herkullinen.

Aikaisemin olen sulatellut pakasteesta otettua paistia jääkaapin alalokerossa viikon verran ja sitten paistanut uunissa 3-4 tuntia 160 asteeessa, kaikki nesteet tietysti talteen kastikepohjaksi, Mutta paisti tahtoi näin mennä liika kuivaksi, aroomit leviää kyllä paistovaiheesa huoneeseen herkullisesti mutta sekin on pois itse paistista.

Nykyään näin: paisti iltasella pois pakkasesta, suljetaan uunipussiin sellaisenaan jääkönttinä, pussi uunivuokaan varmuuden vuoksi, että yhtään nesteitä ei pääse karkuun ja uuniin. Aluksi 1-2 tuntia 130-150 asteen lämmössä ja sitten lämpö 80 asteeseen ja saa olla uunissa yli yön, 10-12 tuntia.

Kaikki nesteet otetaan tarkoin talteen, siivilöidään kasariin ja käytetään kastikepohjana. Mausteet ja suola laitetaan kastikeeseen, suurustuksen voi tehdä maizenalla suoraan kiehuvaan kastikkeeseen, lihaliemikuutio, voita, kermaa ruokakermaa maun mukaan, samoin mausteita, pippureita, meiramia, rakuuna, timjami, rosmariini oman maun mukaan.

Itse pyrin mahdollisimman tarkoin saamaan hirvenlihan oman hienoviritteisen metsällisen maun esiin ja mausteet on minulla hyvin lievät: suola, pippurit ja voi.

Paisti saa hiukka jäähtyä ja tiivistyä siinä kastikkeen tekemisen aikana ja silloin se on helpompi terävällä fileerausveitsellä leikellä sopiviksi siivuiksi ja laittaa siivut kastikeeseen toviksi ässehtimään ja vetäytymään. Ja siinä meillä on kohta herkkuline paisti valmis tarjottavaksi.

Luulen,että jääpaistin mehevyden ja mureuden salaisuus on alhainen paistolämpötila ja pitkä kypsymisaika ja uunipussikin osaltaan estää kuivumista ja aromien karkaamista.

Poissa Heikki.A

  • Jäsen
  • *
  • Viestejä: 3
Vs: Hirven jääpaisti
« Vastaus #11 : 08.12.14 - klo:19:28 »
Vanha aihe,mutta ajankohtainen.
Laiskin tapa tehdä jääpaisti.5 cm paksu paistiköntti leivipaperiarkin päälle.Merisuolaa ripotellaan päälle ja myös pippuria jos siltä tuntuu .Paperi kääritään tiukasti päälle ja foliota  2 kerrosta.Leivinuunin jälkilämmöissä 100-120 ast. noin 10 tuntia.Sähköuunissa en ole testannut.Ei voi kauhiasti moittiakkaan